Onko rahankäyttö netissä turvallista?

Vaikka internetin verkkokauppoja on ollut jo kauan ja suomalaiset ovat erittäin ahkeria nettipankkien käyttäjiä, saattaa rahankäyttö netissä herättää edelleen kysymyksiä ja epäilyjä – ja osittain täysin aiheestakin. Erityisesti luottokorttien käyttöön liittyvä rikollisuus ja valitettavan yleinen pankkitunnusten kalastelu mm. sähköposteilla ovat valitettavia ilmiöitä, joiden vuoksi käyttäjien kannattaa olla aina valppaana internetiin liittyvän rahankäytön ja e-maksujen suhteen. Tilanne kotimaisten verkkopankkipalvelujen suhteen on varsin hyvä: palvelut toimivat asiallisesti ja ovat erittäin turvallisia ja luotettavia. Ongelman muodostavat kuitenkin väärennetyt sivustot, jonne käyttäjiä pyritään houkuttelemaan. Tämä koskee verkkopankkien lisäksi myös luottokortteja ja monia muitakin maksupalveluja.

Kuinka väärennetyn sivuston voi sitten tunnistaa?

On olemassa yksi helppo keino, ja se kuuluu näin: Kun olet sivustolla, jota epäilet väärennetyksi, tarkista selaimen lokaatiokentästä, osoitteen ensimmäiset kirjaimet. Niiden tulee olla HTTPS. Mikäli osoitteen alku on HTTP (ilman S-kirjainta) saattaa kyseessä olla huijaussivusto. Tämän lisäksi asialliselta maksusivulta tulee löytyä palveluntarjoajan yhteystiedot sekä laillistetut sertifikaattimerkinnät, kuten esimerkiksi PayPal, VISA tai MasterCard. Lisätiedoista tulisi myös löytyä tarkempaa tietoa käytetystä SSL-salauksesta sekä mahdollisista lisenssinumeroista.Jos etsit esimerkkiä luotettavasta verkkomaksupalvelusta, kannattaa käydä tutustumassa Betssonin pelipalveluun, sillä se on erinomainen esimerkki luotettavasta ja turvallisesta online-maksupalvelusta. Betsson on tunnettu nettikasino, ja heidän sivustoltaan löytyy kiitettävän kattavat tiedot eri maksuvaihtoehdoista sekä niihin liittyvistä teknisistä yksityiskohdista. Tämän ansiosta asiakkaat voivat täysin luottaa Betssonin palveluun myös turvallisuusnäkökohdista katsottuna.

Virtuaalivaluutta virtaa vikkelästi

Uudempi ilmiö sähköisten maksujen suhteen ovat erilaiset virtuaaliset pankkitilit ja ns. Bitcoin-palvelut. Nämä palvelut eroavat perinteisistä luottokorteista ja verkkopankeista siinä, että rahat voidaan myös tallettaa internetin online-palveluun. Ylivoimaisesti suosituin tämän tyyppinen palvelu on PayPal, jota on käytetty jo pitkään yhtenä maksuvaihtoehtona.Koska nämä palvelut perustuvat henkilökohtaisen tunnuksen ja salasanan käyttöön, on luonnollisesti tärkeää valita riittävän laadukas salasana. Ohjeita turvallisen salasanan valitsemiseen löytyy Internetistä, josta löytyy myös salasana-generaattoreita, joiden avulla voi luoda itselleen taatusti turvallisen numero-kirjain-erikoismerkki-yhdistelmän omaksi salasanaksesi. Suositeltavaa ei ole myöskään käyttää mitään maksupalveluja yhteiskäytössä olevilta tietokoneilta, mutta jos näin on pakko tehdä, kannattaa varmistaa, etteivät salasanat ole tallentuneet selaimen muistiin.