Yksityisyyden suojaaminen verkossa

Nykyaikana on tärkeää tietää, mihin omia henkilötietoja käytetään. Koskaan ei kannata antaa sosiaaliturvatunnusta tai muita yhteystietojaan sivustoille, jotka tuntuvat oudoilta tai epäluotettavilta. Palveluntarjoajan tulisi pystyä osoittamaan käyttäjälle, mihin tietoja käytetään ja yleensä se pitäisi olla luettavissa sivun käyttöehdoissa. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa miettiä uudelleen, kannattaako tietojaan todella laittaa sivustolle. Myös syntymäaika kannattaa valehdella, sillä siitä saa jo sosiaaliturvatunnuksen alkuosan.

Identiteettivarkaudet ovat valitettavaa todellisuutta huolimattomasta tietojen antamisesta internetissä. Näiden estämiseksi myös salasanojen monimutkaistaminen on erittäin tärkeä tekijä. Mitä pidempi ja monimutkaisempi salasana, sitä vaikeampaa se on saada selville.

Turvallista verkko-ostamista

Kun verkossa ostaa jotain tai vaikka antaa tietonsa pelisivustolle, kannattaa aina tarkastaa, miten tietoja tullaan käyttämään. Nämä tiedot tulee löytyä palveluntarjoajan verkkosivuilta ja kannattaa lukea tarkkaan läpi. Niissä saattaa nimittäin lukea pienellä kirjoitettuna, että palveluntarjoajalla on oikeus jakaa tietojasi, kuten osoite tai puhelinnumero, eteenpäin, mikä johtaa ainakin roskapostivyöryyn.

Verkko-ostosten tekemisessä on myös tärkeää, että oma virusturva on ajan tasalla. Tällä keinolla voi estää suurimman osan vakoiluohjelmista, jotka yrittävät urkkia luottokorttitietoja. Omia tietojaan ei liioin kannata tallentaa pilvipalveluun, sillä tietovuodon sattuessa, kaikki tietosi ovat tällöin vaarassa paljastua. Valitettavan moni tallentaa muun muassa salasanansa listana kyseisiin palveluihin, mikä on suuri tietoturvariski.

Vakoilevat hakukoneet

Internetissä jokainen tehty haku kirjautuu aina jonnekin. Jos haet esimerkiksi Googlessa halpoja kenkiä, niin kohta huomaat, että eri sivustojen mainokset ovat täynnä kenkäkauppojen mainoksia. Joku siis rekisteröi kaiken tekemisesi jatkuvasti. Markkinoijat käyttävät hakukoneiden tietoja omien mainosten esiintuomiseen ja hakukoneet tekevät käyttäjästä profiilin, jota hyödyntämällä kohdistetut mainokset alkavat ilmestyä koneelle.

Tätä pystyy hieman rajoittamaan poistamalla evästeitä, tyhjentämällä välimuistin sekä käyttämällä anonymiteettipalvelua, joka salaa IP-osoitteesi eli kaikki tietosi hakukoneilta. Myös aiemmin mainittu sivustojen käyttöehtojen ja tietosuojakäytäntöjen läpilukeminen kannattaa, sillä näin tietojen käyttötarkoitus on tiedossa ja käyttäjä voi itse päättää haluaako sen hyväksyä.